Aflossingsblij, zo heet de campagne die bezitters van een aflossingsvrije hypotheek moet aansporen om af te lossen. Het is duidelijk: de oorlog is verklaard aan de aflossingsvrije hypotheek. Het lijkt mij tijd voor enige nuance.

Met de campagne is op zich niets mis. Het is goed om mensen te wijzen op hun financiële verantwoordelijkheid. Iedereen met een aflosvrije hypotheek moet zich laten adviseren over zijn of haar situatie. In sommige gevallen kan het inderdaad verstandig zijn om significant af te lossen. Het is aan ons geldvertrekkers om samen met het intermediair, consumenten hierin te adviseren en te begeleiden. Natuurlijk, er zijn gevallen waarbij een aflossingsvrije hypotheek een risico vormt. Maar lopen we niet een beetje te hard van stapel? “Risicovolle hypotheek verhuist te vaak mee naar nieuwe woning”, kopte Nu.nl deze week. En zo zaaien we steeds meer paniek.

Je mag het bijna niet meer zeggen, maar aan een aflossingsvrije hypotheek zitten ook voordelen. Het biedt woningkopers bijvoorbeeld meer ruimte, omdat de maandlasten relatief laag zijn. Het maakt een woning kopen bereikbaar voor meer mensen. En het risico is beperkt. Je mag tegenwoordig maximaal 50 procent van de waarde van woning aflosvrij lenen. Dus al neemt de klant zijn aflosvrije hypotheek volledig mee naar een nieuwe woning, het is maximaal de helft van de waarde van die woning. Daarnaast maakt het aflosvrije deel het voor bijvoorbeeld senioren mogelijk om te verhuizen. Door de nieuwe normen kunnen ze vaak niet naar een goedkoper een/of kleinere woning, de aflosvrije hypotheek zorgt ervoor dat dit nog enigszins bereikbaar is.

De negativiteit die nu wordt gecreëerd rond aflossingsvrij kan leiden tot een paniekreactie bij huizenbezitters. Ze kunnen ondoordacht gaan aflossen, gedreven door het idee dat ze een slechte hypotheek hebben. Een spaartegoed van 2.000 euro, wordt in één keer overgemaakt ter aflossing. Terwijl je dat misschien beter kunt laten staan voor mindere tijden. Geld dat eenmaal in je huis zit, krijg je er niet meer uit. Als je geen reserves meer hebt, kun je in een situatie komen dat je geen kapotte wasmachine kunt vervangen of de hypotheeklasten uiteindelijk niet meer kunt betalen. Dan heeft het aflossen dus een averechts effect. Daarbij, een aflossing van een paar duizend euro haalt weinig uit voor je maandlasten. Je weet misschien niet eens wat het uiteindelijke effect is, omdat gedurende de looptijd van je hypotheek de rente ook nog kan veranderen.

Kortom, tijd voor nuance. Aan ons, geldverstrekkers en tussenpersonen, de taak om deze aan te brengen. Laten we alsjeblieft niet meegaan in de paniek. Het is goed om huizenbezitters te informeren, maar van onverantwoord aflossen wordt niemand blij!

Ellen Hensbergen

Ellen Hensbergen