VEH: Accepteer renteherziening niet klakkeloos

Ruim 90% van de huiseigenaren accepteert bij een renteherziening zonder morren het nieuwe rentevoorstel van de bank, blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis onder 575 leden. Door die lakse houding lopen zij een behoorlijk rentevoordeel mis, stelt VEH.

Van de groep die het rentevoorstel zonder morren accepteert, heeft bijna 60% niet eens overwogen om over te stappen naar een andere geldverstrekker. “Veel van deze huiseigenaren zouden elders waarschijnlijk goedkoper uit zijn. Daarom roepen wij huiseigenaren op bij een renteherziening actief op zoek te gaan naar concurrerende aanbiedingen.”

Lage rente

VEH ondervroeg leden met een hypotheek waarvan de rentevaste periode afliep in de periode 2015-2017. “Veel van hen (60%) hebben een hypotheek bij één van de drie grote banken. Bijna 6 op de 10 huiseigenaren die bij hun huidige bank blijven, tekenen zonder verder onderzoek het voorstel van de geldverstrekker. De overige 42% tekent niet klakkeloos bij het kruisje, maar doet eerst in meerdere of mindere mate onderzoek. De belangrijkste informatiebronnen voor deze mensen zijn internet (59%) en de hypotheekadviseur (38%).”

Als reden om wel over te stappen wordt vooral een lage rente genoemd (52%). Van de mensen die overwegen om over te stappen, stapt slechts 20% daadwerkelijk over. Ondervraagde huiseigenaren die zijn overgestat naar een andere geldverstrekker kiezen veel vaker (42%) een rentevaste periode van 20 jaar of langer. Bij de huiseigenaren die bij de huidige geldverstrekker blijven is dit percentage slechts 10%.

Kosten terugverdienen

Zeker voor de huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek bij een van de drie grote banken, kan overstappen naar een andere aanbieder lucratief zijn, zegt VEH in een toelichting. “Gemiddeld laten zij een lagere hypotheekrente van 0,3% voor een rentevaste periode van 10 jaar liggen. Bij een aflossingsvrije hypotheek van 2 ton gaat het dan om een bruto verschil van 50 euro per maand. Voor een rentevaste periode van 20 jaar is het verschil zelfs 0,7%. Dit verschil is te verklaren door de concurrerende tarieven van nieuwkomers op de hypotheekmarkt en de toenemende renteopslagen voor aflossingsvrije hypotheken die de grote drie banken in rekening brengen. Aan een overstap naar een andere aanbieder zijn weliswaar kosten verbonden, maar deze kunnen vaak snel terug verdiend worden.”